Intrebari Frecvente

Ce documente primesc de la BT Asset Management SAI si in ce perioada?

Fisa de portofoliu anuala: La inceputul fiecarui an BT Asset Management SAI va transmite la adresa de corespondenta declarata Fisa de Portofoliu aferenta anului fiscal anterior. Aceasta prezinta castigul/pierderea pentru tranzactiile efectuate in decursul respectivului an.

Observatie: Transmiterea de fise de portofoliu se va face doar catre investitorii care au realizat operatiuni de rascumparare in respectivul an. Fisele de portofoliu pot fi descarcate si de pe pagina de Cont On-line, serviciu oferit gratuit tuturor clientilor nostri.

Ce documente trebuie completate de catre contribuabil si unde se transmit?

Pe baza fisei de portofoliu primita de la BT Asset Mangement SAI SA se determina impozitul de plata. Castigul net/pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv.

Pe baza Fisei de Portofoliu emise de administrator se completeaza formularul Declaratia Unica, continand datele dvs. de identificare si declararea castigurilor/pierderilor nete rezultate din activitatea investitionala.

Pana la ce data se depune formularul Declaratia unica si cand se achita impozitul final?

Depunerea declaratiei se realizeaza de catre persoanele fizice pana cel tarziu pe data de 25 Mai inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor/ pierderilor. De asemenea plata impozitului aferent trebuie realizata pana la aceeasi data.

Eventualele pierderi ale unui an fiscal se reporteaza in anul urmator?

Eventualele pierderi rezultate din transferul titlurilor de valoare (unitati de fond) stabilite prin declaratia privind venitul realizat, se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.

Au existat in ultimii ani exceptii de la impozitarea castigurilor?

In cazul persoanelor fizice, castigurile aferente anului 2009 nu se impoziteaza, pe baza OUG de modificare a codului fiscal, fiind valabil doar pentru castigurile din 2009 indiferent de perioada de achizitie a unitatilor de fond. Din ian 2010 s-a revenit la impozitare diferentiata in functie de perioada de detinere, dar legislatia a fost modificata din nou de la 1 iulie si s-a revenit la cota de impozitare unica indiferent de perioada de detinere (impozit 16% din castig).

Este diferita impozitarea rezidentilor in Romania fata de cei nerezidenti?

Persoanele fizice nerezidente care realizeaza castiguri de capital in Romania se supun aceluiasi tratament fiscal aplicabil veniturilor realizate de rezidenti romani. Daca cetatenii nerezidenti prezinta la momentul rascumpararii un certificat de rezidenta fiscala, atunci impozitarea se va realiza conform Conventiei de Evitare a Dublei Impuneri, avand de achitat impozitul aferent tarii care are cea mai scazuta fiscalitate (tara de rezidenta fiscala sau Romania, dupa caz).

Citeste despre:

Depozite vs. investitii

Vrei sa te abonezi la stirile BT Asset Management?

  • Aboneaza-te si primesti saptamanal stiri despre fondurile de investitii BT Asset Management.

  • Te poti dezabona oricand doresti, afli aici cum.