This page is automatically translated from Romanian into English.

Impozitare castiguri

Impozitarea castigurilor obtinute de persoanele fizice din investitiile in fondurile de investitii 

Pana la data de 31.12.2022, castigurile obtinute din plasamentele in fondurile deschise de investitii sunt impozitate cu 10%. Cota unica se aplica indiferent de data achizitiei sau perioada detinerii, prevederea aplicandu-se doar persoanelor fizice. BT Asset Management SAI nu retine la sursa impozitul datorat. Sarcina declararii veniturilor obtinute apartine exclusiv investitorului. 

Incepand cu 01.01.2023, castigurile obtinute de investitorii persoane fizice din plasamentele in fondurile deschise de investitii vor fi impozitate prin retinere la sursa, astfel:
  • prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; 
  • prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;

Pentru stabilirea perioadei de detinere a unitatilor de fond rascumparate si a incadrarii acestora in una dintre cele doua transe de impozitare se foloseste metoda FIFO (primul intrat – primul iesit), calculand numarul de zile scurse intre data emisiunii unitatilor de fond si data anularii unitatilor de fond care fac obiectul tranzactiei de rascumparare.

Incepand cu data de 01.01.2023 pierderile realizate din tranzactiile de rascumparare a unitatilor de fond nu se reporteaza, acestea reprezentand pierderi definitive ale investitorului, indiferent de data la care au fost inregistrate.

In situatia in care contribuabilii persoane fizice obtin venituri cumulate anuale din mai multe surse: investitii, activitati independente, profesii liberale, chirii, etc mai mari decat plafonul stabilit prin Codul Fiscal, contribuabilii datoreaza si contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), conform prevederilor legale aplicabile. Exceptiile de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate se regasesc in cadrul legal specific, in vigoare.

Formular declaratie unica ANAF
Instructiuni de completare declaratie unica
Intrebari frecvente despre fondurile de investitii


Persoanele juridice

Inregistreaza in contabilitate castigurile sau pierderile rezultate in urma vanzarii unitatilor de fond.

Solicita informatii

Ai nevoie de asistenta din partea noastra?
Daca doresti sa devii investitor si sa cumperi unitati de fond, completeaza formularul de mai jos si vom lua legatura cu tine.

Citeste despre:

Documente si formulare

Vrei sa te abonezi la stirile BT Asset Management?

  • Aboneaza-te si primesti lunar stiri despre fondurile de investitii BT Asset Management.

  • Te poti dezabona oricand doresti, afli aici cum.